Automatisering banen in de zorg

17 juni, 2022

Door Maik Koster:

Volgens het WEF (World Economic Forum) verdwijnen er door automatisering 85 miljoen banen in 2025 wereldwijd. Je schrikt je rot bij zo’n bericht. Wat gaat er met al die mensen gebeuren? Daarnaast ontstaan ook nieuwe banen door de automatisering en transformatie van de arbeidsmarkt.

Door corona werken we meer thuis en groeit de vraag naar Cloud systemen en e-commerce. Onze computers moeten beter beveiligd worden en de opslag van data wordt steeds belangrijker. Uit al deze veranderingen ontstaan nieuwe banen, vermoedelijk meer banen dan de 85 miljoen die verdwijnen door automatisering.

Binnen de zorg zal de omscholing van medewerkers die niet direct in de zorg werken ook gaan plaats vinden. Veel afdelingen zullen geautomatiseerd of uitbesteed worden. Tijdens de corona epidemie ervaarde ik voor het eerst dat de medewerkers van de crediteurenafdeling van ziekenhuizen thuis werkte, hetzelfde gold voor de salarisadministratie, intern flexbureau en de hr- afdeling.

Ik ben reuze benieuwd hoe een detacheringsbureau in Nederland eruitziet in 2025. Welke functies zijn vervallen door automatisering en welke zijn ervoor teruggekomen. Zal de functie van Directeur nog wel bestaan, of kunnen we die ook automatiseren?

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book