Alles over het salaris van een operatieassistent

05 oktober, 2023

Dit verdien je als operatieassistent

Ben je benieuwd wat het salaris van een operatieassistent is, omdat je als operatieassistent wilt gaan werken? Misschien heb je nog geen opleiding tot operatieassistent gevolgd en ben je benieuwd wat je precies moet doen om aan de slag te gaan in het ziekenhuis. In dit artikel vertellen wij je hoe je operatieassistent kunt worden en ontdek je wat het salaris van een operatieassistent is.

 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voordat je van het mooie salaris van een operatieassistent kunt profiteren, heb je eerst een geschikte vooropleiding nodig. Met een havo, vwo of mbo-4 diploma kun je doorstromen naar de opleiding tot operatieassistent. Je kunt op verschillende manieren een opleiding tot operatieassistent volgen.

 

Zo kun je een opleiding tot operatieassistent volgen

Wil je een opleiding tot operatieassistent volgen, dan heb je twee opties. Je kunt via een speciale inservice opleiding een opleiding tot operatieassistent volgen. Hierbij werk en leer je in het ziekenhuis. Deze opleiding duurt drie jaar. Na een succesvolle afronding van het beroepsvoorbereidende- en beroepsspecifieke deel van de opleiding, kun je de rest van de opleiding als leerling operatieassistent in het ziekenhuis werken.

Je kunt ook operatieassistent worden middels de hbo-v opleiding verpleegkunde Technische Stroom. Dit is een extra hbo programma waarmee je opgeleid wordt tot operatieassistent of anesthesiemedewerker. De eerste twee jaar word je opgeleid tot verpleegkundige en het derde en vierde jaar heb je de kans om je te specialiseren tot operatieassistent of anesthesiemedewerker.

Als tweede optie is kan je de opleiding HBO-VT volgen. Dit staat voor HBO Verpleegkundig Technische Stroom. Hierbij wordt je opgeleid tot operatieassistent of anesthesiemedewerker.

 

Wat zijn de taken van een operatieassistent?

Een operatieassistent heeft verschillende taken. Voordat een operatie wordt uitgevoerd, zorg je ervoor dat alle benodigde materialen en instrumenten klaarliggen in de operatiekamer. Wanneer de patiënt de operatiekamer wordt binnengereden, worden alle gegevens nog eens gecontroleerd met het hele team. Als alle informatie klopt kan er gestart worden met de operatie. Een operatieassistent voert tijdens de operatie diverse taken uit.

Namelijk assisteren, instrumenteren of omlopen. Dit zijn onderdelen die je nooit allemaal tegelijk doet. Tijdens het instrumenteren, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, middelen en andere materialen aan. Je volgt de chirurg en anticipeert op zijn handelen.

Tijdens het omlopen zorg je ervoor dat alles wat nodig is voor de ingreep aanwezig is voor het team dat steriel aan tafel staat.
Je bent de schakel tussen het steriel team en de rest. Je geeft instrumenten en materialen steriel aan de instrumenterende als het nodig is. je volgt continu het operatieverloop, zodat je tijdig kan ingrijpen.

Als je gaat assisteren dan ben je in principe de rechterhand van de operateur. Je houdt onder andere de wond open door het weefsel opzij te houden, je kan de camera bedienen tijdens een kijkoperatie. Ook mag je hechtingen knopen. Je opereert in feite mee.

 

Wat is het salaris van een operatieassistent?

Wat is het salaris van een operatieassistent precies? Een operatieassistent verdient als we kijken naar schaal 55 in de cao ziekenhuizen een brutosalaris van minstens €2.882,- . Zij verdienen maximaal €4.277,- per maand. Dit is echter geheel afhankelijk van de werkervaring van de operatieassistent.

Kies je ervoor om gedetacheerd te worden, dan ligt je salaris een stuk hoger. Werk je op zzp-basis, dan heb je over het algemeen een hoger inkomen dan iemand die als operatieassistent in loondienst werkt. Ook ben je een stuk flexibeler.

 

Ga aan de slag als operatieassistent

Je weet nu welk salaris een operatieassistent maandelijks kan verdienen en wat de diverse taken zijn die hij of zij uitvoert. Wil jij ook in het ziekenhuis aan de slag en je onder andere bezighouden met het assisteren van de chirurg? Volg dan een opleiding tot operatieassistent.

Heb je al een opleiding afgerond? En ben je benieuwd hoe het in een ander ziekenhuis gaat? Ga dan als detacheerder aan de slag. Behalve dat je de kans krijgt om in een andere keuken te werken, zal je je hierdoor meer ontwikkelen en heel flexibel worden. Je salaris ligt daarnaast hoger als je gaat detacheren.

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.

Ontvang gratis het e-book ‘Detacheren in de zorg'

Download E-book