“Ik voelde dat ik mensen beter van dienst kon zijn in de zorg, dan als gevechtssoldaat”

Publicatiedatum: 24 maart 2021
Leestijd: 4 minuten

Patrick

Van het leger naar de CCU

Patrick Timmer woont samen met zijn vrouw, twee kinderen en zijn hond in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij houdt van voetbal, basketbal en tafeltennissen. Sinds twee jaar werkt hij als CCU-verpleegkundige bij Interchange. Maar daarvoor zat hij negen jaar in militaire dienst. Twee verschillende werelden.

Van kinds af aan wil Patrick Timmer al het leger in. Toch behaalt hij eerst het diploma Bank- en Verzekeringswezen en gaat hierin aan de slag. Niet veel later volgt Patrick toch zijn hart en meldt zich aan voor de opleiding tot Soldaat Infanterie. Hij komt terecht bij de kazerne in Oirschot en daar komt hij voor het eerst in aanraking met de geneeskundige mogelijkheden in het beroep. “Ik voelde dat ik mensen beter van dienst kon zijn in de zorg dan als gevechtssoldaat. Voor mij voelt het beter om een gewonde te helpen, dan iemand te verwonden.” De training Combat Life Saver is het voor hem.

“Naast de functie van militairschutter heb je de nevenfunctie van Combat Life Saver. Als je met je groep patrouilles loopt dan zijn er van de acht man vaak één en het liefst twee ook Combat Life Saver. Als er tijdens de patrouilles een gevechtssituatie ontstaat en er gewonden vallen, verleen je eerste hulp.” Patrick is twee keer uitgezonden, eerst een keer naar Bosnië en daarna naar Afghanistan.

Afghanistan

“Ik ben vierenhalve maand in Afghanistan geweest. Op het kamp gaat het er rustig aan toe. We slapen in een soort container met hierin twee stapelbedden. De omgeving is relatief veilig, onze leidinggevende brieft ons in de ochtend over de plannen van de dag. Op het kamp zijn we voornamelijk bezig met onderhoud aan wapens en voertuigen. Daarnaast zorg je ervoor paraat te staan wanneer dit nodig is. Vanuit het kamp rijdt of loop je patrouilles. Het kan dan gaan om verschillende missies. Je kunt bijvoorbeeld op vredesmissie gaan, dan beveilig je degene die gaat praten met mensen in het dorp. Tijdens patrouilles kom je soms ook burgers tegen uit het dorp.” Patrick vertelt dat hij een keer een wond heeft verzorgd van een burger. Zijn familie was hem zo dankbaar dat hij met hen thee heeft gedronken. “Maar eigenlijk wordt dit afgeraden, want het kan zomaar zijn dat ze iets in je thee doen. Dit zijn dan de keuzes die je op dat moment maakt”, aldus Patrick.

Bermbom

Op het kamp zijn meerdere groepen militairen ondergebracht. Op een dag is Patrick met zijn groep op de hoofdkazerne als het nieuws binnenkomt dat een andere groep tijdens patrouille in de omgeving op een bermbom gereden is. Ook het bergingsvoertuig dat in deze omstandigheden in actie moet komen is op een bermbom gereden. Hierdoor kunnen de voertuigen en gewonden niet worden vervoerd. Er is extra beveiliging ter plaatse nodig. Onder andere Patrick en zijn groep worden opgeroepen. Een nacht lang zit hij in de bergen om de getroffen patrouilles te beveiligen. “Dit was heel spannend. Je weet niet wat er nog meer kan gebeuren. De hele nacht hebben we gewacht op een bergingsvoertuig van een ander kamp. Er was gelukkig snel een Algemeen Militair Verpleegkundige ter plaatse voor alle gewonden. Het was in dit geval niet nodig dat ik mijn medische kunde toepaste, mijn primaire taak was beveiliging. Dit is een moment waar ik trots op ben, ik was blij dat ik hieraan kon bijdragen”, zegt Patrick.

De eerste stapjes

Bij terugkomst in Nederland in 2009 besluit Patrick de opleiding tot Algemeen Militair Verpleegkundige te volgen. Daarvoor moet hij eerst Onderofficier worden. In 2013 heeft hij de studie afgerond en is hij Algemeen Militair Verpleegkundige. In die tijd is hij alleen in het weekend thuis. Dit is zwaar voor zijn vrouw die net bevallen is van hun eerste dochter. Ook Patrick krijgt steeds meer heimwee. Hij mist veel ontwikkelingsstapjes van zijn dochter. Tijdens het behalen van zijn technische handelingen in het ziekenhuis wordt hem gevraagd of hij daar misschien vast wil komen werken. Patrick vertelt dat de tranen bij zijn vrouw in de ogen springen als hij dit met haar overlegt. Deze reactie is meteen zijn antwoord. Hij besluit niet meer voor het leger te werken, maar in het ziekenhuis. Zo heeft hij alle tijd voor zijn gezin en zal hij niets meer missen.

CCU-verpleegkundige

Nadat Patrick in het ziekenhuis is gaan werken heeft hij zich al snel gespecialiseerd tot CCU-verpleegkundige. Het hart heeft hij altijd al interessant gevonden. Als hij het na een tijdje niet meer zo naar zijn zin heeft bij zijn werkgever komt hij via een collega in contact met de mensen van Interchange. Zij helpen hem de overstap te maken naar het Westeinde Ziekenhuis, waar Patrick met veel plezier werkt op de Eerste Hart Hulp.

Aanpassingsvermogen

Patrick is, zoals hij het zelf zegt, van het ‘groene’ naar het ‘witte’ leger overgestapt. Van een echte macho-mannenwereld naar een wat meer empathische wereld. “De overgang van het leger naar het ziekenhuis, ja, dat zijn verschillende werelden, daar moest ik aan wennen. Ook thuis was het wennen natuurlijk. Lange tijd zagen we elkaar alleen in het weekend, nu iedere dag. Dat is heel anders. Daarnaast werk ik weliswaar in een team, maar door de wisselende diensten bereik je niet dat sterke teamgevoel zoals ik dat ken vanuit het leger. Ja, mijn aanpassingsvermogen is wel op de proef gesteld.”

Een team, een taak

Een team, een taak, is het motto dat Patrick meegenomen heeft uit het leger en wil implementeren op de werkvloer in het ziekenhuis. Vaak krijg je een patiënt toegewezen, maar Patrick is van mening dat je beter samen kan werken: ‘een team, een taak’. Dan weet je in afwezigheid van elkaar ook wat er moet gebeuren. En als je iets solistisch doet dan kan het zomaar zijn dat je soms dingen mist. Je bent een team. Patrick is blij dat hij van zijn gezin kan genieten nu hij in het ziekenhuis werkt. Zijn militaire diensttijd is inmiddels lang geleden. “Het was een goede tijd. Ik heb gekke dingen meegemaakt maar ik heb het allemaal een plek kunnen geven. Af en toe spreek en zie ik nog collega’s van toen. En dan is het net zoals altijd, vertrouwd.”


Naar alle verhalen
Ontdek alle verhalen van vakgenoten - pagina
Bekijk de verhalen

Heeft deze ervaring nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden om te gaan detacheren via Interchange? Bekijk onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op!

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Uitgelichte artikelen

OK Visie en Interchange lanceren dienstenportal voor OK professionals

OK Visie en Interchange lanceren dienstenportal voor OK professionals

16 juli 2021
Zowel Interchange als OK Visie delen dezelfde passie voor de zorg en betrokkenheid bij de zorgprofessional.
Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

27 mei 2021
Nederland telt meer dan 80 ziekenhuisorganisaties. Maar welk van die ziekenhuizen is de grootste? Wij hebben de top 10 voor je op een rij.
Nadelen van detacheren? De top 7 misverstanden

Nadelen van detacheren? De top 7 misverstanden

9 maart 2021
“Detacheren? Mij niet gezien hoor, dan heb geen baanzekerheid, geen pensioenopbouw en dan moet ik iedere dag ergens anders werken."
6 tips voor de succesvolle zorgmanager

6 tips voor de succesvolle zorgmanager

9 maart 2021
Sommige zorgprofessionals kiezen ervoor om de rol van manager te vervullen. Maar wanneer ben je nu succesvol? Met deze tips kom je een eind.
Dé 5 manieren om te ontspannen

Dé 5 manieren om te ontspannen

16 juli 2021
Het is belangrijk om tussen al het harde werken door te zorgen voor voldoende ontspanning.
Waardering voor de zorg: de 5 mooiste initiatieven tijdens de Corona-crisis

Waardering voor de zorg: de 5 mooiste initiatieven tijdens de Corona-crisis

9 maart 2021
Wat zijn de meest spraakmakende steunbetuigingen voor de zorgprofessionals in tijden van Corona? Wij hebben een aantal op een rijtje gezet!
5 goede voornemens voor zorgprofessionals

5 goede voornemens voor zorgprofessionals

9 maart 2021
Vaker een praatje maken met je cliënten of patiënten, eerder je grenzen aangeven. We hebben een aantal goede voornemens op een rijtje gezet.