Wat doet een Oncologieverpleegkundige?
Als oncologieverpleegkundige heb je een bijzonder belangrijke taak in de zorg voor patiënten met kanker. Je biedt niet alleen lichamelijke zorg, maar ook psychosociale ondersteuning aan patiënten en hun families gedurende alle fasen van de kankerbehandeling. Van het toedienen van chemotherapie en het managen van bijwerkingen tot het bieden van educatie over de ziekteprocessen en behandelplannen, jouw rol is cruciaal om patiënten door een van de moeilijkste tijden van hun leven te loodsen.
Waar kun je werken als Oncologieverpleegkundige?
Als Oncologieverpleegkundige kun je bij verschillende zorginstellingen werken. Je kunt in het ziekenhuis werken op een speciale afdeling voor kankerpatiënten: de oncologieafdeling, of op de polikliniek. Het onderscheid tussen de polikliniek en de afdeling Oncologie in een ziekenhuis is dat patiënten op de polikliniek geen opname nodig hebben, maar wel langdurige behandeling ondergaan. Daarnaast kun je ook werken in gespecialiseerde kankerbehandelcentra en palliatieve zorginstellingen.
Welke taken heb je als Oncologieverpleegkundige?
Als oncologieverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken, waaronder het toedienen van medicatie, zoals chemotherapie, en het monitoren van patiënten voor bijwerkingen. Je speelt ook een belangrijke rol in het bieden van emotionele ondersteuning en het bevorderen van begrip van behandelplannen en prognoses. Je werkt nauw samen met oncologen en andere zorgprofessionals om een geïntegreerd zorgplan te bieden dat is afgestemd op de individuele behoeften van elke patiënt.
Ervaringen op de oncologie
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Detacheren houdt mij alert en zorgt ervoor dat ik blijf groeien in mijn vak
Melvin heeft zijn draai gevonden met detacheren als operatieassistent. De variatie in werkplekken en teams houdt hem scherp, terwijl hij zijn vakbekwaamheid en netwerk blijft uitbreiden. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet zichzelf nog vele jaren in deze uitdagende en dankbare rol werken. Detacheren past bij zijn flexibele en leergierige karakter. Lees hier meer over zijn ervaring.
Welke vaardigheden zijn vereist in de functie Oncologieverpleegkundige?
- Communicatieve vaardigheden: Cruciaal voor het effectief informeren en ondersteunen van patiënten en hun families.
- Emotionele veerkracht: Het vermogen om in emotioneel belastende situaties te werken en toch professioneel en ondersteunend te blijven.
- Kennis van oncologie: Een grondige kennis van kankerbehandelingen, medicijnen en de bijbehorende bijwerkingen.
- Teamwerk: Het vermogen om effectief samen te werken met een multidisciplinair team is essentieel.
Hoe word je Oncologieverpleegkundige?
Om oncologieverpleegkundige te worden, moet je eerst een opleiding tot mbo of hbo verpleegkundige voltooien. Daarnaast heb je voordat je aan deze opleiding kunt beginnen, een BIG-registratie als algemeen verpleegkundige nodig. Na je basisopleiding kun je de vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige volgen. Deze opleiding duurt bij een fulltime dienstverband gemiddeld 12 maanden. Als je parttime werkt, kan de opleiding enkele maanden langer duren.
Welke doorgroeimogelijkheden heb je als Oncologieverpleegkundige?
Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden voor oncologieverpleegkundigen, waaronder leidinggevende posities, specialisaties in bepaalde soorten kankerbehandeling, of rollen in onderwijs en onderzoek binnen de oncologie.
Wat verdien je als Oncologieverpleegkundige?
Het salaris van een oncologieverpleegkundige kan variëren afhankelijk van de werkplek, ervaring en de regio. Over het algemeen worden oncologieverpleegkundigen volgens de CAO Ziekenhuizen betaald, waarbij je salaris toeneemt naarmate je meer ervaring opdoet en meer verantwoordelijkheden krijgt. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal €3.199,- tot maximaal €5.084,- per maand verwachten.
Een andere optie is om bemiddeld te worden als gedetacheerde of zelfstandige. Dit resulteert doorgaans in een hoger salaris/inkomen. Door het werken in verschillende ziekenhuizen zul je altijd open moeten staan voor verandering, aanpassing en flexibel moeten zijn in de locatie waar je komt te werken en de werkzaamheden.
Deze informatie geeft je een duidelijk beeld van de rol van een oncologieverpleegkundige. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Toch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment