Wat doet een anesthesiemedewerker?
Als anesthesiemedewerker speel je een cruciale rol op de operatiekamer. Samen met de anesthesioloog zorg je ervoor dat patiënten adequaat worden voorbereid op een operatie. Ondanks dat je onder verantwoordelijk valt van de anesthesioloog heb je een hoge mate van zelfstandigheid tijdens je werkzaamheden.
De patiënt is bij jou in goede handen, je begeleid de patiënt van de holding tot aan de recovery. Je hebt het toedienen van anesthesie goed in de vingers en zorgt voor een gebalanceerd beloop van de operatie, doordat je de patiënt slapend en comfortabel houdt. Ook kan het zijn dat je een patiënt onder lokale anesthesie houdt, wat betekent dat de patiënt wakker is en bijvoorbeeld alleen in het te opereren gebied (bijvoorbeeld een hand) verdoofd is.
Jouw primaire focus ligt altijd op de veiligheid en het welzijn van de patiënt.
Waar kun je werken als anesthesiemedewerker?
Je kunt als anesthesiemedewerker in verschillende zorginstellingen werken, waaronder perifere ziekenhuizen en academische ziekenhuizen, waar de complexiteit van de procedures kan variëren. Ook zijn er mogelijkheden om in privéklinieken aan de slag te gaan. Het werkgebied van jou als anesthesiemedewerker is met name op de operatiekamer. Daarnaast kun je ook ingezet worden in de pijnservice dienst, door het hele ziekenhuis heen. Op de préoperatieve screening of de polikliniek.
Welke taken heb je als anesthesiemedewerker?
Voorafgaand aan de operatie zorg je ervoor dat alle benodigde apparatuur klaarstaat. Vervolgens assisteer je de anesthesioloog, bij de verdoving van de patiënt. Tijdens de operatie werk je samen met de chirurg en operatieassistenten op de OK waarbij je voortdurend de vitale functies van de patiënt bewaakt. Na de operatie ben je samen met de anesthesioloog aanwezig om de patiënt te ontwaken en zorg je voor de pijnbestrijding en het comfort van de patiënt.
Ervaringen op de operatiekamer
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Detacheren houdt mij alert en zorgt ervoor dat ik blijf groeien in mijn vak
Melvin heeft zijn draai gevonden met detacheren als operatieassistent. De variatie in werkplekken en teams houdt hem scherp, terwijl hij zijn vakbekwaamheid en netwerk blijft uitbreiden. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet zichzelf nog vele jaren in deze uitdagende en dankbare rol werken. Detacheren past bij zijn flexibele en leergierige karakter. Lees hier meer over zijn ervaring.
Welke vaardigheden zijn vereist in de functie anesthesiemedewerker?
- Communicatieve vaardigheden: Je moet helder en effectief kunnen communiceren met zowel patiënten als collega’s.
- Reactievermogen in noodsituaties: Je moet snel en adequaat kunnen handelen in een noodsituatie.
- Technische vaardigheden: Je bedient complexe medische apparatuur, dus technische kennis is essentieel.
- Kennis van farmacologie en fysiologie: Een diepgaand begrip van medicijnen en lichaamsfuncties is cruciaal voor je rol.
.
Hoe word je anesthesiemedewerker?
De opleiding tot anesthesiemedewerker bevindt zich op hbo-niveau en vereist geen specifieke vooropleiding in de zorg. Er zijn verschillende routes om deze functie te bereiken.
Inservice Opleiding Anesthesiemedewerker
Een optie is de inservice opleiding van drie jaar, waarbij je onder begeleiding van het ziekenhuis zowel praktijk als theorie doorloopt. Deze opleiding omvat een combinatie van studie en stages, waarbij je een leerarbeidsovereenkomst aangaat met het ziekenhuis. Nadat je de theoretische fase met succes hebt afgerond, begin je als leerling anesthesiemedewerker in het ziekenhuis.
Verpleegkunde Technische Stroom
Een andere mogelijkheid is de hbo-opleiding Verpleegkunde Technische Stroom, die vier jaar duurt. Naast het reguliere verpleegkundige programma volg je specifieke lessen gericht op het vakgebied van operatieassistent of anesthesiemedewerker. Na voltooiing van de studie behaal je twee diploma’s en kun je aan de slag als verpleegkundige, anesthesiemedewerker of operatieassistent. Gezien de dubbele focus van deze studie, dien je rekening te houden met een studiebelasting van 48 uur per week.
Opleiding Medische Hulpverlening
Ten slotte is er de hbo-opleiding Medische Hulpverlening, ook van vier jaar. Deze opleiding richt zich op acute zorg (spoedeisende hulp en ambulance), interventiezorg (anesthesie) en diagnostische zorg (cardiologie). Halverwege de studie kies je je specialisatierichting en stageplaats voor het laatste jaar. Na afronding van deze opleiding ben je gekwalificeerd als medisch hulpverlener.
Welke doorgroeimogelijkheden heb je als anesthesiemedewerker?
Als anesthesiemedewerker kun je op verschillende manieren doorgroeien. Je kunt je specialiseren binnen de pijn of de préoperatieve screening. Daarnaast kun je ook de stap maken naar sedatiepraktijkspecialist (SPS), waarbij je in verschillende manieren van sederen wordt geschoold.
Een alternatieve doorgroeimogelijkheid is een verschuiving richting management, waarbij je bijvoorbeeld kunt doorgroeien tot teamleider op de operatiekamer. In deze rol neem je meer deel aan overleggen en krijg je managementtaken, waarmee je afstand neemt van het directe werk als anesthesiemedewerker.
Daarnaast kun je ook doorgroeien in het begeleiden van de leerlingen op de OK, als praktijkbegeleider.
Wat verdien je als anesthesiemedewerker?
Het salaris van een anesthesiemedewerker varieert op basis van de werkplek, ervaring en regio. Je salarisschaal stijgt met je ervaring en verantwoordelijkheden en is meestal vastgesteld onder de CAO Ziekenhuizen of CAO Universitair Medische Centra. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal €3.606,- tot maximaal €5.084,- per maand verwachten.
Een andere optie is om bemiddeld te worden als gedetacheerde of zelfstandige. Dit resulteert doorgaans in een hoger salaris/inkomen. Door het werken in verschillende ziekenhuizen zul je altijd open moeten staan voor verandering, aanpassing en flexibel moeten zijn in de locatie waar je komt te werken en de werkzaamheden.
Deze informatie geeft je een duidelijk beeld van de rol van een anesthesiemedewerker. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Toch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment