Ervaringen op de operatiekamer (OK)
Wat detacheren voor mij zo bijzonder maakt, is dat het me blijft uitdagen
Noëlle is operatieassistent en werkt al bijna 5 jaar bij Interchange. Op basis van detachering werkt ze op de operatiekamer. Ze heeft inmiddels al 4 verschillende opdrachten gehad. Lees in het interview hoe Noëlle in de zorg terecht is gekomen en wat detacheren voor haar betekent.
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Werkzaamheden op de operatiekamer (OK)
Voor de operatie
Voor de operatie wordt de OK grondig gereinigd en gedesinfecteerd om een steriele omgeving te garanderen. Alle benodigde instrumenten en apparatuur worden klaargezet en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren. Als de patiënt in de OK is, wordt hij of zij gepositioneerd op de operatietafel en aangesloten op monitoren die de vitale functies bewaken. De patiënt wordt voorbereid door het toedienen van eventuele preoperatieve medicatie en het steriliseren van het deel van het lichaam dat geopereerd moet worden.
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie voert de chirurg de noodzakelijke handelingen uit zoals het maken van incisies en het verwijderen of repareren van weefsel. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker zorgen ervoor dat de patiënt onder narcose blijft, de vitale functies zoals hartslag en bloeddruk worden bewaakt. Operatieassistenten reiken instrumenten aan, helpen bij het zicht op het operatiegebied en zorgen ervoor dat de omgeving steriel blijft. Dit multidisciplinaire team werkt volgens strikte protocollen om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.
Na de operatie
Na de operatie wordt de patiënt naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht, waar hij of zij nauwlettend in de gaten wordt gehouden totdat de anesthesie is uitgewerkt. De patiënt krijgt pijnbestrijding en nazorg om een comfortabel herstel te bevorderen. Ondertussen wordt de operatiekamer opnieuw gereinigd en klaargemaakt voor de volgende ingreep. Instrumenten worden gereinigd en gesteriliseerd om klaar te zijn voor toekomstig gebruik.
De primaire focus in de operatiekamer ligt altijd op de veiligheid en het welzijn van de patiënt, waarbij elk teamlid een cruciale rol speelt in het succes van de operatie.
Wie zijn er werkzaam op de operatiekamer?
Ben je geïnteresseerd in werken op de operatiekamer (OK) en de verschillende functies die daarbij horen? In het onderstaande overzicht vind je per functie uitgebreide informatie over de taken, benodigde opleidingen, mogelijke werkplekken, salarisindicaties, actuele vacatures en verschillende mogelijkheden hoe je als professional op de operatiekamer (OK) kan werken.
Medisch specialisten
Anesthesiemedewerker
Als anesthesiemedewerker speel je een cruciale rol op de operatiekamer. Samen met de anesthesioloog zorg je ervoor dat patiënten adequaat worden voorbereid op een operatie.
Lees meerCSA-medewerker
Als CSA-medewerker, ook wel medewerker steriele medische hulpmiddelen, ben je werkzaam op de centrale sterilisatieafdeling. Je speelt een belangrijke rol in het ziekenhuis door te zorgen voor de sterilisatie en het onderhoud van medische instrumenten en apparatuur.
Lees meerOperatieassistent
Als operatieassistent ben je een cruciale schakel in het chirurgische team op de operatiekamer. Je assisteert chirurgen en andere zorgprofessionals waarbij je in eerste instantie verantwoordelijk bent voor het chirurgisch gedeelte.
Lees meerSedatie praktijk specialist
Als sedatie praktijk specialist (SPS) ben je verantwoordelijk voor het toedienen van sedatie aan patiënten die medische procedures ondergaan waarbij geen volledige anesthesie vereist is. Je evalueert de medische geschiedenis van de patiënt, bereidt hen voor op de sedatie, voert de sedatie uit en monitort de patiënt gedurende de procedure.
Lees meerToch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment