Obstetrieverpleegkundige

Op deze pagina lees je wat de functie inhoudt, welke verantwoordelijkheden en taken erbij horen, de benodigde vaardigheden en de verschillende opleidingsmogelijkheden. Daarnaast wordt ingegaan op de carrièremogelijkheden, werkplekken en salarisindicaties, zodat je een volledig beeld krijgt van dit vak.

Wat doet een Obstetrieverpleegkundige?

Als obstetrieverpleegkundige ben je gespecialiseerd in de zorg voor zwangere vrouwen en hun baby’s tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode direct na de geboorte. Je speelt een belangrijke rol in het begeleiden en ondersteunen van aanstaande moeders gedurende deze fase. Je biedt medische zorg, geeft voorlichting over de zwangerschap en bevalling en daarnaast verleen je emotionele steun. Je werkt samen met verloskundigen en gynaecologen om een veilige en gezonde bevallingservaring te waarborgen.

 

Waar kun je werken als Obstetrieverpleegkundige?

Obstetrieverpleegkundigen werken voornamelijk in de verloskamers en kraamafdelingen van ziekenhuizen. Buiten het ziekenhuis kun je in je functie werken bij geboortecentra.

 

Welke taken heb je als Obstetrieverpleegkundige?

Je takenpakket als obstetrieverpleegkundige omvat het monitoren van de vitale functies van moeder en kind, assisteren bij de bevalling, uitvoeren van postnatale controles en het bieden van begeleiding en ondersteuning bij borstvoeding. Je beoordeelt ook de behoeften van de moeder tijdens de zorg, verstrekt de nodige medicatie en vertelt de moeder en familie over de zorg voor de pasgeborene.

Ervaringen op de geboorte zorg

Noëlle (30)

Wat detacheren voor mij zo bijzonder maakt, is dat het me blijft uitdagen

Noëlle is operatieassistent en werkt al bijna 5 jaar bij Interchange. Op basis van detachering werkt ze op de operatiekamer. Ze heeft inmiddels al 4 verschillende opdrachten gehad. Lees in het interview hoe Noëlle in de zorg terecht is gekomen en wat detacheren voor haar betekent.

29 sep 2024

Jonathan van Ruitenburg (34)

Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond

In dit interview deelt Jonathan van Ruitenburg zijn ervaringen als zelfstandig IC-verpleegkundige. Ook vertelt hij over zijn ondernemingen die hij heeft opgezet, waaronder een YouTube-kanaal en een podcast waarin hij zorggerelateerde onderwerpen bespreekt. Hij vertelt hoe hij zijn werk in de zorg combineert met zijn passie voor gaming en mentale gezondheid. 
29 sep 2024

Rosa Rodriquez (53)

De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan

Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.

29 sep 2024

Welke vaardigheden zijn vereist voor de functie Obstetrieverpleegkundige?

  • Uitgebreide kennis van verloskunde: Kennis over de fysiologische, psychologische en medische aspecten van zwangerschap en bevalling.
  • Sterke communicatieve vaardigheden: Vermogen om effectief en empathisch te communiceren met aanstaande moeders en hun families.
  • Stressbestendigheid en besluitvaardigheid: Bekwaamheid om onder hoge druk kalm te blijven en kritische beslissingen te nemen.
  • Aandacht voor detail: Nauwkeurigheid in het monitoren van patiënten en het snel identificeren van mogelijke complicaties.
  • Empathie en geduld: Vermogen om empathisch en geduldig te zijn met patiënten gedurende de soms lange en moeilijke uren van de bevalling.

Hoe word je Obstetrieverpleegkundige?

Om kinderverpleegkundige te worden, begin je met een opleiding tot geregistreerd verpleegkundige. Daarna volg je gespecialiseerde trainingen in pediatrische zorg, vaak aangeboden als onderdeel van postgraduaat opleidingen of certificaten die gericht zijn op kindergezondheidszorg.

 

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als obstetrieverpleegkundige?

Als obstetrieverpleegkundige kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld een rol als teamleider of gespecialiseerde functie binnen de verloskundige zorg. Ook kun je als obstetrieverpleegkundige met veel ervaring onderwijs en trainingen geven aan nieuwe verpleegkundigen.

Wat verdien je als Obstetrieverpleegkundige?

Het salaris van een obstetrieverpleegkundige kan variëren afhankelijk van het ziekenhuis en werkervaring. In Nederland val je meestal onder de CAO Ziekenhuizen waarbij je salarisschaal toeneemt met de ervaring en verantwoordelijkheden die je draagt. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal €3.606,- tot maximaal €5.084,- per maand verwachten.

Een andere optie is om bemiddeld te worden als gedetacheerde of zelfstandige. Dit resulteert doorgaans in een hoger inkomen. Door het werken in verschillende ziekenhuizen zul je altijd open moeten staan voor verandering en flexibel moeten zijn in de locatie waar je komt te werken en de werkzaamheden.

 

 

 

Toch nog vragen? Logisch!

Puck Voskamp

Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment