Wat doet een Endoscopieverpleegkundige?
Als endoscopieverpleegkundige ben je gespecialiseerd in de zorg voor patiënten die endoscopische procedures ondergaan. Deze rol vereist een combinatie van technische bekwaamheid voor het assisteren bij endoscopieën en de vaardigheid om patiënten te ondersteunen en gerust te stellen door het hele proces heen. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden van de patiënt op de procedure, het assisteren van de arts tijdens de endoscopie, en het bieden van zorg en instructies na de ingreep.
Waar kun je werken als Endoscopieverpleegkundige?
Endoscopieverpleegkundigen werken hoofdzakelijk in ziekenhuizen, privéklinieken, en gespecialiseerde endoscopiecentra. Binnen deze instellingen kun je werkzaam zijn op afdelingen zoals gastro-enterologie, pulmonologie, of urologie, waar endoscopische procedures regelmatig worden uitgevoerd. Deze rol vereist een nauwe samenwerking met artsen en ander medisch personeel om ervoor te zorgen dat de procedures veilig en efficiënt verlopen.
Welke taken heb je als Endoscopieverpleegkundige?
Als endoscopieverpleegkundige ben je betrokken bij een reeks taken die cruciaal zijn voor het succesvol uitvoeren van endoscopische procedures. Je bereidt de patiënt voor op de procedure door uitleg te geven over wat ze kunnen verwachten, en je assisteert de arts door de benodigde instrumenten aan te reiken en te helpen bij technische aspecten van de endoscopie. Na de procedure monitor je de patiënt op complicaties en verstrek je de nodige nazorg en adviezen voor thuis.
Ervaringen op de maag-, darm- en leverzorg (MDL)
Wat detacheren voor mij zo bijzonder maakt, is dat het me blijft uitdagen
Noëlle is operatieassistent en werkt al bijna 5 jaar bij Interchange. Op basis van detachering werkt ze op de operatiekamer. Ze heeft inmiddels al 4 verschillende opdrachten gehad. Lees in het interview hoe Noëlle in de zorg terecht is gekomen en wat detacheren voor haar betekent.
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Welke vaardigheden zijn vereist in de functie Endoscopieverpleegkundige?
Voor deze functie zijn bepaalde vaardigheden en competenties onmisbaar:
- Technische vaardigheden: Bekwaamheid in het gebruik en onderhoud van endoscopische apparatuur.
- Communicatieve vaardigheden: Het vermogen om duidelijk en empathisch te communiceren met patiënten, hen te informeren en gerust te stellen.
- Observatievermogen: Je moet alert zijn op tekenen van discomfort of complicaties bij de patiënt tijdens en na de procedure.
- Samenwerkingsvermogen: Het effectief samenwerken met artsen en ander zorgpersoneel is cruciaal voor een succesvolle endoscopische procedure.
Hoe word je Endoscopieverpleegkundige?
Om endoscopieverpleegkundige te worden, moet je een BIG-registratie voor verpleegkundige hebben. Vervolgens volg je gespecialiseerde trainingen en eventueel aanvullende opleidingen die gericht zijn op endoscopie. Werkervaring opdoen op relevante afdelingen zoals gastro-enterologie kan ook een vereiste zijn.
Welke doorgroeimogelijkheden heb je als Endoscopieverpleegkundige?
Als endoscopieverpleegkundige kun je doorgroeien naar leidinggevende posities binnen je afdeling, je specialiseren in geavanceerdere endoscopische technieken, of je ontwikkelen in een onderwijsrol om nieuwe verpleegkundigen op te leiden.
Wat verdien je als Endoscopieverpleegkundige?
Het salaris van een endoscopieverpleegkundige kan variëren afhankelijk van de instelling waar je werkt, je ervaring, en je geografische locatie. Over het algemeen val je onder de CAO Ziekenhuizen of CAO Universitair Medische Centra in Nederland, waar je salarisschaal toeneemt met je ervaring en verantwoordelijkheden. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal €3.199,- tot maximaal €4.540,- per maand verwachten.
Een andere optie is om bemiddeld te worden als gedetacheerde of zelfstandige. Dit resulteert doorgaans in een hoger salaris/inkomen. Door het werken in verschillende ziekenhuizen zul je altijd open moeten staan voor verandering, aanpassing en flexibel moeten zijn in de locatie waar je komt te werken en de werkzaamheden.
Deze informatie geeft je een duidelijk beeld van de rol van een Endoscopieverpleegkundige. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Toch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment