Doktersassistent

Op deze pagina lees je wat de functie inhoudt, welke verantwoordelijkheden en taken erbij horen, de benodigde vaardigheden en de verschillende opleidingsmogelijkheden. Daarnaast wordt ingegaan op de carrièremogelijkheden, werkplekken en salarisindicaties, zodat je een volledig beeld krijgt van dit vak.

Wat doet een Doktersassistent?

Als doktersassistent ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan klinische maar ook administratieve taken binnen een medische praktijk, denk hierbij aan een huisartsenpraktijk, ziekenhuis of andere gezondheidszorginstelling. Deze werkzaamheden omvatten het beantwoorden van de telefoon, het plannen van afspraken, het bijhouden van medische dossiers en het assisteren van de arts tijdens medische procedures. Je speelt als doktersassistent ook een belangrijke rol in de patiëntenzorg door het uitvoeren van basis medische handelingen, zoals het meten van bloeddruk en het afnemen van bloed.

 

Waar kun je werken als Doktersassistent?

Als doktersassistent kun je op verschillende plekken aan het werk. De meest voorkomende werkplekken zijn huisartsenpraktijken, poliklinieken van ziekenhuizen, gezondheidscentra en specialistische klinieken. 

 

Welke taken heb je als Doktersassistent?

Je dagelijkse taken als doktersassistent omvatten een mix van administratieve en medische verantwoordelijkheden. Je verwelkomt patiënten, beheert afspraken en zorgt voor de administratie zoals het bijwerken van patiëntgegevens en het verwerken van medische claims. Op medisch vlak voer je voorbereidende werkzaamheden uit zoals het klaarzetten van de behandelkamer, het voorbereiden van patiënten voor onderzoek, en het assisteren van de arts bij kleine ingrepen. Ook voer je eenvoudige lab-testen uit en geef je voorlichting over medicatie en behandelingen.

Ervaringen op de gezondheidszorg

Noëlle (30)

Wat detacheren voor mij zo bijzonder maakt, is dat het me blijft uitdagen

Noëlle is operatieassistent en werkt al bijna 5 jaar bij Interchange. Op basis van detachering werkt ze op de operatiekamer. Ze heeft inmiddels al 4 verschillende opdrachten gehad. Lees in het interview hoe Noëlle in de zorg terecht is gekomen en wat detacheren voor haar betekent.

29 sep 2024

Jonathan van Ruitenburg (34)

Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond

In dit interview deelt Jonathan van Ruitenburg zijn ervaringen als zelfstandig IC-verpleegkundige. Ook vertelt hij over zijn ondernemingen die hij heeft opgezet, waaronder een YouTube-kanaal en een podcast waarin hij zorggerelateerde onderwerpen bespreekt. Hij vertelt hoe hij zijn werk in de zorg combineert met zijn passie voor gaming en mentale gezondheid. 
29 sep 2024

Rosa Rodriquez (53)

De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan

Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.

29 sep 2024

Welke vaardigheden zijn vereist voor de functie

Doktersassistent?

  • Organisatorische vaardigheden: Efficiënt beheren van meerdere taken en zorgen voor een soepel verloop van de praktijk.
  • Communicatieve vaardigheden: Goed in zowel mondelinge als schriftelijke communicatie, essentieel voor het omgaan met patiënten en collega’s.
  • Medische en technische kennis: Bekwaamheid in het uitvoeren van basis medische procedures en het gebruik van medische software.
  • Empathie en patiëntgerichtheid: Het vermogen om met verschillende patiënten om te gaan en hen op hun gemak te stellen.
  • Aanpassingsvermogen en probleemoplossend vermogen: Snel kunnen schakelen tussen verschillende taken en effectief omgaan met onvoorziene situaties.

Hoe word je Doktersassistent?

Er zijn verschillende onderwijsinstellingen die die opleiding tot doktersassistent aanbieden. De opleiding is op mbo-niveau 4 en duurt 3 jaar. Wil je de opleiding versneld doen dan kan dit in 2 jaar. De opleiding bereid je voor op de administratieve en klinische aspecten van de functie.

 

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als

Doktersassistent?

Als doktersassistent kun je doorgroeien door aanvullende certificeringen te behalen, je te specialiseren in bepaalde medische gebieden of door te groeien naar leidinggevendeposities. Sommigen kiezen ervoor om verder onderwijs te volgen tot bijvoorbeeld een verpleegkundige of praktijkmanager functie.

Wat verdien je als Doktersassistent?

Het salaris van een doktersassistent kan variëren afhankelijk van de werkplek, ervaring en ook regio. In Nederland valt het salaris meestal binnen de CAO die van toepassing is op de betreffende zorginstelling. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal € 2429,- en maximaal € 3440,- bruto per maand.

 

Toch nog vragen? Logisch!

Puck Voskamp

Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment