Wat doet een ANIOS?
Als ANIOS, wat staat voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist, vervul je een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg door directe medische zorg te verlenen aan patiënten. Je werkt onder supervisie van een medisch specialist en bent verantwoordelijk voor het diagnosticeren, behandelen en monitoren van patiënten. Je taken omvatten het uitvoeren van medische onderzoeken, het opstellen van behandelplannen, en het deelnemen aan medische procedures en spoedeisende hulp. Deze positie biedt een uitstekende gelegenheid om brede klinische ervaring op te doen en je medische kennis en vaardigheden te verdiepen.
Waar kun je werken als ANIOS?
Als ANIOS kun je werken in diverse medische instellingen, zoals ziekenhuizen, gezondheidscentra, en gespecialiseerde klinieken. Afhankelijk van je interesse en specialisatie kun je werken op afdelingen zoals interne geneeskunde, chirurgie, psychiatrie, ouderengeneeskunde of spoedeisende hulp. Je werkt nauw samen met andere medische professionals om integrale zorg te bieden en neemt deel aan multidisciplinaire teambesprekingen.
Welke taken heb je als ANIOS?
Als ANIOS ben je dagelijks betrokken bij de patiëntenzorg. Je voert patiëntconsultaties uit, neemt medische geschiedenissen op, en verricht lichamelijk onderzoek. Je interpreteert diagnostische tests, schrijft medicijnen voor en beheert de medische behandelingen van patiënten. Je werkt nauw samen met andere medische professionals om integrale zorg te bieden en neemt deel aan multidisciplinaire teambesprekingen. Ook ben je actief betrokken bij de opname en overdracht van patiënten en speel je een rol in de educatie van patiënten en hun familieleden over ziektebeheersing en preventie.
Ervaringen op de Gezondheidszorg
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Detacheren houdt mij alert en zorgt ervoor dat ik blijf groeien in mijn vak
Melvin heeft zijn draai gevonden met detacheren als operatieassistent. De variatie in werkplekken en teams houdt hem scherp, terwijl hij zijn vakbekwaamheid en netwerk blijft uitbreiden. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet zichzelf nog vele jaren in deze uitdagende en dankbare rol werken. Detacheren past bij zijn flexibele en leergierige karakter. Lees hier meer over zijn ervaring.
Welke vaardigheden zijn vereist in de functie ANIOS?
- Medische kennis: Uitgebreide kennis van algemene medische principes en protocollen.
- Diagnostische vaardigheden: Bekwaam in het snel en nauwkeurig diagnosticeren van medische aandoeningen.
- Communicatieve vaardigheden: Sterk in zowel mondelinge als schriftelijke communicatie met patiënten, familieleden en medisch personeel.
- Besluitvaardigheid: Vermogen om effectieve en tijdige medische beslissingen te nemen onder druk.
- Empathie: Sterk ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden, met name het vermogen om empathie en begrip te tonen naar patiënten.
Hoe word je ANIOS?
Om ANIOS te worden, moet je een medische opleiding hebben afgerond aan een universiteit en in het bezit zijn van een geldige BIG-registratie, wat aantoont dat je bevoegd bent om als arts te werken in Nederland. Er is geen aanvullende gespecialiseerde opleiding vereist zoals bij AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist), wat deze positie ideaal maakt voor artsen die brede ervaring willen opdoen of zich nog oriënteren op een specialisme.
Welke doorgroeimogelijkheden heb je als ANIOS?
Als ANIOS heb je de mogelijkheid om door te groeien naar een AIOS-positie, waarbij je je specialiseert in een bepaald medisch veld zoals cardiologie, neurologie of chirurgie. Andere carrièrepaden kunnen leiden naar functies in medisch onderwijs, management binnen gezondheidsinstellingen, of onderzoek.
Wat verdien je als ANIOS?
Het salaris van een ANIOS varieert afhankelijk van de medische instelling, locatie en de afdeling waarop je werkt. In Nederland wordt het salaris gereguleerd volgens de CAO van de desbetreffende zorginstelling, waarbij ervaring en verantwoordelijkheden invloed kunnen hebben op je salarisschaal. Wanneer je valt onder de CAO Ziekenhuizen mag je in ieder geval een brutosalaris van minimaal €4.457,- tot maximaal €6.716,- per maand verwachten.
Een andere optie is om bemiddeld te worden als gedetacheerde of zelfstandige. Dit resulteert doorgaans in een hoger salaris/inkomen. Door het werken in verschillende ziekenhuizen zul je altijd open moeten staan voor verandering, aanpassing en flexibel moeten zijn in de locatie waar je komt te werken en de werkzaamheden.
Deze informatie geeft je een duidelijk beeld van de rol van een ANIOS. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Toch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment