Werken op de ambulancezorg

De afkorting voor operatiekamer is OK. Het OK-complex is een specifiek gedeelte binnen het ziekenhuis en biedt diverse carrièremogelijkheden. Ben je benieuwd naar de werkzaamheden op de OK? Hier leggen we uit wat het OK-complex inhoudt en welke beroepen er te vinden zijn.

Ervaringen op de operatiekamer

Jonathan van Ruitenburg (34)

Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond

In dit interview deelt Jonathan van Ruitenburg zijn ervaringen als zelfstandig IC-verpleegkundige. Ook vertelt hij over zijn ondernemingen die hij heeft opgezet, waaronder een YouTube-kanaal en een podcast waarin hij zorggerelateerde onderwerpen bespreekt. Hij vertelt hoe hij zijn werk in de zorg combineert met zijn passie voor gaming en mentale gezondheid. 
05 aug 2024

Rosa Rodriquez (53)

De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan

Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.

05 aug 2024

Melvin Schouten (30)

Detacheren houdt mij alert en zorgt ervoor dat ik blijf groeien in mijn vak

Melvin heeft zijn draai gevonden met detacheren als operatieassistent. De variatie in werkplekken en teams houdt hem scherp, terwijl hij zijn vakbekwaamheid en netwerk blijft uitbreiden. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet zichzelf nog vele jaren in deze uitdagende en dankbare rol werken. Detacheren past bij zijn flexibele en leergierige karakter. Lees hier meer over zijn ervaring.

05 aug 2024

Waaruit bestaat een OK-complex?

 

Een OK-complex bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder verschillende operatiekamers. Het aantal operatiekamers varieert afhankelijk van het type ziekenhuis. In perifere ziekenhuizen zijn er vaak vier tot vijf operatiekamers, terwijl topklinische of academische ziekenhuizen er meestal twintig of meer hebben. In deze ziekenhuizen zijn er ook gespecialiseerde OK’s voor bijvoorbeeld vaat- of robotchirurgie.

Naast de operatiekamers zijn er voorbereidingsruimtes (holding) en uitslaapkamers (verkoever). Patiënten verblijven in de holding vóór de operatie en gaan na de operatie naar de Verkoeverafdeling (Recovery) om bij te komen.

Daarnaast is er een speciale bewakingsafdeling, de PACU (Post Anesthesia Care Unit). Hier worden patiënten intensiever bewaakt, vooral na grote operaties of als hun lichamelijke conditie zorgwekkend is. Als tijdens de operatie blijkt dat extra bewaking nodig is, gaat de patiënt na de operatie naar de PACU in plaats van de Recovery.

Tot slot zijn er poliklinische operatiekamers. Deze bevinden zich niet in het OK-complex maar vallen onder de dagbehandeling. Hier vinden kleine ingrepen plaats en patiënten kunnen meestal dezelfde dag naar huis.

In privéklinieken is er vaak slechts één operatiekamer en één recovery bed. De ingrepen zijn doorgaans dagbehandelingen voor gezonde patiënten, zoals borstvergrotingen, ooglidcorrecties of kruisbandoperaties, waardoor de kans op complicaties kleiner is.

Wie zijn er werkzaam op de operatiekamer?

Wil je meer weten over specifieke beroepen binnen de OK? In het onderstaande overzicht leggen we per functie uit wat het werk inhoudt. Daarnaast vind je informatie over de benodigde opleidingen, mogelijke werkplekken, salaris en vacatures bij Interchange.

Medisch specialisten

Geen beroepen gevonden

Toch nog vragen? Logisch!

Puck Voskamp

Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment