Ervaringen binnen de acute zorg
Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond
De flexibiliteit en vrijheid die detachering en zzp'en biedt, spreken mij enorm aan
Rosa is een toegewijde en ervaren operatieassistent met 30 jaar ervaring op de operatiekamer. Al bijna 10 jaar van haar carrière werkt ze via Interchange. Eerst door middel van uitzenden, hierna op basis van detacheren en inmiddels een combinatie van detacheren en losse dagen als zzp’er. Ze heeft in ieder geval van alle smaakjes die we te bieden hebben geproefd. In dit interview deelt Rosa haar ervaringen.
Detacheren houdt mij alert en zorgt ervoor dat ik blijf groeien in mijn vak
Melvin heeft zijn draai gevonden met detacheren als operatieassistent. De variatie in werkplekken en teams houdt hem scherp, terwijl hij zijn vakbekwaamheid en netwerk blijft uitbreiden. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet zichzelf nog vele jaren in deze uitdagende en dankbare rol werken. Detacheren past bij zijn flexibele en leergierige karakter. Lees hier meer over zijn ervaring.
Werkzaamheden binnen de acute zorg
Bij aankomst van de patiënt
Wanneer een patiënt acute zorg nodig heeft, komt deze vaak binnen op de spoedeisende hulp (SEH) of via een ambulance. Er wordt dan een triage uitgevoerd om de ernst van de situatie te beoordelen. Dit helpt bij het bepalen van de urgentie en welke behandelingen als eerste nodig zijn. Treat first, what kills first.
Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling werken artsen, gespecialiseerd verpleegkundigen en andere zorgprofessionals samen om snel de juiste diagnose te stellen en een passende behandelingen te starten. Er kan extra diagnostiek ingezet worden, zoals bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s of een CT-scan. Ook kan er gestart worden met de behandeling/ stabilisering. Denk hierbij aan het toedienen van medicatie, infusievloeistoffen of het starten van levensreddende ingrepen zoals beademing of een reanimatie.
- Artsen voeren medische evaluaties uit, stellen diagnoses en beslissen over de behandeling en maken een behandelplan.
- Verpleegkundigen monitoren de vitale functies van de patiënt, voeren medische handelingen uit en maken gebruik van klinisch redeneren.
- Ambulance medewerkers leveren eerste hulp en stabilisatie op locatie en zorgen voor een veilig transport van de patiënt naar het ziekenhuis.
- Specialisten kunnen in consult gevraagd worden voor specifieke aandoeningen, bijvoorbeeld een cardioloog voor een hartinfarct of een neuroloog bij een herseninfarct of hersenbloeding.
Na de behandeling
Na de initiële behandeling op de spoedeisende hulp kan de patiënt overgeplaatst worden naar een andere afdeling, zoals de intensive care (ICU) of een gespecialiseerde ziekenhuisafdeling (bijvoorbeeld de CCU). Hier wordt de patiënt verder gemonitord en behandeld om herstel te bevorderen. In sommige gevallen kan de patiënt na stabilisatie naar huis worden gestuurd met instructies voor nazorg.
- Een ICU biedt intensieve monitoring en ondersteuning voor patiënten die kritieke zorg nodig hebben.
- Op de IC krijgt de patiënt een intensief behandel traject. Indien de patiënt voldoende is gestabiliseerd kan deze worden overgedragen naar een algemene verpleegafdeling.
- Op de CCU ligt de focus vooral op het hart. Hier ligt een patiënt aan de hartmonitor en zal er een behandeling ingezet worden op basis van de klachten/diagnose. Denk hierbij aan medicatie, hartinterventies of operaties. Ook hier geldt dat indien de patiënt voldoende gestabiliseerd is deze naar een verpleegafdeling zal gaan, of naar huis.
Continue training en voorbereiding
Als verpleegkundige volg je een gespecialiseerde opleiding, afhankelijk van op welke afdeling jij aan het werk wil gaan.
Na deze opleiding blijf je trainingen en bijscholingen volgen om je vaardigheden up-to-date te houden en voorbereid te zijn op verschillende noodsituaties. Dit omvat scenario-trainingen, herhaling van reanimatietechnieken en kennis van de nieuwste medische protocollen en technologieën.
De primaire focus in de acute zorg ligt altijd op de snelle en effectieve behandeling van de patiënt, waarbij het team streeft naar stabilisatie, herstel en het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van de patiënt.
Wie zijn er werkzaam binnen de acute zorg?
Ben je geïnteresseerd in werken binnen de acute zorg en de verschillende functies die daarbij horen? In het onderstaande overzicht vind je per functie uitgebreide informatie over de taken, benodigde opleidingen, mogelijke werkplekken, salarisindicaties, actuele vacatures en verschillende mogelijkheden hoe je als professional binnen de acute zorg kan werken.
Medisch specialisten
CCU Verpleegkundige
Als CCU verpleegkundige werk je op de Coronary Care Unit, een gespecialiseerde afdeling gericht op patiënten met hart gerelateerde aandoeningen. Deze functie vereist specifieke vaardigheden in cardiologische zorg en het vermogen om snel te reageren op acute hartproblemen.
Lees meerIC Verpleegkundige
Als IC-verpleegkundige werk je op de Intensive Care, waar je zorg verleent aan patiënten die zich bevinden in ernstige en levensbedreigende situaties. Deze rol vereist een diepgaande medische kennis, nauwkeurige observatie, en het vermogen om complexe apparatuur te bedienen.
Lees meerMedium Care Verpleegkundige
Als medium care verpleegkundige ben je gespecialiseerd in de zorg voor patiënten die intensievere zorg nodig hebben dan op een reguliere afdeling maar minder intensief dan op de intensive care. Je werkzaamheden richten zich op patiënten die stabiel genoeg zijn om niet continu bewaakt te worden, maar die nog steeds kritieke zorg en monitoring nodig hebben.
Lees meerNeonatologieverpleegkundige
Als neonatologieverpleegkundige ben je gespecialiseerd in de zorg voor pasgeborenen die intensieve medische zorg nodig hebben. Dit kan pasgeborenen betreffen met prematuriteit, infecties, genetische aandoeningen, hartproblemen, of andere medische complicaties.
Lees meerRecovery verpleegkundige
Als recovery verpleegkundige speel je een essentiële rol in het herstelproces van patiënten na een operatie. Je werkt in de uitslaapkamer of recovery room, waar je directe zorg verleent aan patiënten die uit de narcose ontwaken.
Lees meerSEH Verpleegkundige
Als SEH verpleegkundige werk je op de Spoedeisende Hulp, waar je zorgt voor patiënten met acute en vaak levensbedreigende aandoeningen. Deze rol vereist snelle besluitvorming, efficiënte zorgverlening, en het vermogen om onder hoge druk te werken.
Lees meerToch nog vragen? Logisch!
Puck Voskamp
Medewerker Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment